Hvordan lade som en proff?

biler ved ladeplassen sin

Hvordan lade som en proff?

Les en kort guide under

Helt fersk på lading eller ny i elbilverden? Det har vi i Otto veldig god forståelse for at kan være litt styr. Med haugevis av apper for forskjellige ladeleverandører, apper til bilen og mer! Vi har derfor laget en litt enkel og lettbeint innføring i hvordan du kan lade som en proff elbilist og bli litt bedre kjent med hvordan alt går for seg.

Det kan fort bli overveldende med alle de forskjellige navnene på ladere. På både lading og hurtiglading. Derfor har vi valgt å lage en liten 3 stegs innføring i livet med elbil.

åpen ladeluke på elbil

1. Hvor er ladeluken?

Det som først er viktig å skaffe seg oversikt over er:

  • hvor på bilen ladeluken er, de er ofte plassert enten foran på bilen, eller på siden på lik måte som bensin/diesel luken. Dette varierer fra bil til bil. De kan se litt annerledes ut under luken.
mann kobler bil til 22 Kwh lading

2. Forskjellige type ladeledninger.

Det finnes 2 forskjellige ladeledninger som skal være i bilen til alle tider, så har man den 3 muligheten som er hurtiglader. Hurtiglader går vi inn på under.

Ladeledningene som alltid skal ligge i bilen:

  • Type 2 Elbillader.
  • Nødlader – Den med stikkontakt i en ende og type 2 i andre enden.
kvinne setter i hurtiglader

3. Hurtig lading

Skal det i teorien være super enkelt, men man støter ofte på mange forskjellige leverandører med hver sin app, og her finnes det ingen universal app. Derfor finnes det flere måter å kunne starte hurtiglading. Den mest effektive og enkle måten for deg som ikke eier bilen, vil være SMS og QR kode. (Vis bilde av en hurtiglader, samt mulighetene for å starte)


Bruker du SMS vil det komme på neste telefonregning. Bruker du QR kode får du ofte velge kort eller vipps der og da. Så her går det på preferanse. Hvordan hurtiglader som passer til hvilken bil kan se litt annerledes ut, derfor viser vi begge typene hurtigladere og hvordan inntaket seg ut i bilen.

Lade stasjonene i seg selv kan se annerledes ut, her har vi forskjellige typer kWh som står:

  • 50 kWh
  • 100 kWh
  • 150 kWh